Hogyan legyen a pici számára is élvezetes a karácsony?

Az ünnepek egy kisbabával vagy kisgyerekkel nem mindig lehetnek egyszerűek, erről leendő szülők nagyszerűen be tudnak számolni, kérdezd csak meg őket!

Sokszor igazi kihívás lehet 1-1- karácsony a szülők számára, pedig szerintem sok hibát ki lehetne küszöbölni, és ezt úgy mondom, hogy nekem is van egy gyerkőcöm.

Azonban sok helyről hallottam már, milyen nehéz a gyerekükkel, az ünnepek mindig kész káosznak tekinthetőek, és nem tudják, hogyan oldják meg, hogy élvezhető és pihentető legyen a karácsony.

A karácsony igazi családi ünnep
A karácsony igazi családi ünnep

Tehát a kérdéskör minden évben adott, és minden évben sok szülő számára válasz nélkül marad az a kérdés, hogy vajon hogyan lehet átvészelni a karácsonyt úgy, hogy az inkább élmény legyen, mintsem szenvedés?
A karácsony sok szempontból fontos az emberek életében.

Sokan szeretik, mert ilyenkor az egész család egybegyűlik, találkoznak rég nem látott rokonok, és minőségi időt tudnak végre együtttölteni.
Másoknál éppen az összeköltözés utáni első karácsonyukat várják, de a legcukibb karácsony talán az, amikor már a harmadik tag is megérkezik a családba.

Végre megérkezett a gólya, és a család onnantól kezdve már közösen ünnepelheti a kis csöppséggel a karácsonyt is. 

Nem kell mindig nagy dolgokra gondolni

Az első karácsony a picivel nem pont arról szól, hogy minden tökéletes és filmbe illő jelenetekkel színesítődik az este.

Általában az első karácsony a kisbabával nem pont olyan, mint amilyet a legtöbb szülő elképzel.
Mert hát sokan úgy gondolják, hogy majd a pici a csillogó, fényes karácsonyfáért lesz oda a legjobban, amit előtte a szülők órákon át díszítettek és faragtak, hogy teljesen egyenesen álljon a fa.

Pedig legtöbbször a kicsiket olyan apróságok. és mondhatni, jelentéktelen dolgok kötik le, mint egy csomagolópapír, vagy egy dugóhúzó az asztalon és még sorolhatnám.
Nem kell ettől elkeseredni, a lényeg az, hogy mindenki érezze jól magát.
Ha esetleg Te is az a szülő lennél, aki ilyesmin aggódik, akkor kérlek, csak dőlj hátra és élvezd a karácsonyt.

A kevesebb néha több

A kicsik nem úgy gondolkoznak, mint a felnőttek

Felmerül azonban a kérdés a szülők körében, hogy mikortól számít végre izgalmasnak, sőt, egyenesen látványosságnak a gyerekek körében a fényfüzéres karácsonyfa?

A szülők sokszor nem értik, miért nem érdekli a gyerekeket ez a nagy felhajtás karácsonykor. Pedig nekik elég egy kis dolog is, amivel akár órákig el tudnak szöszmötölni, és ahogy mondtam már, sokszor fel sem tűnnek nekik az olyan dolgok, ami számunkra egyébként nagydolognak számítanak, lásd karácsonyfa díszítés.  Míg mi, felnőttek azzal vagyunk elfoglalva, hogy minden makulátlanul tiszta legyen, addig őket kicsit sem érdekli, hogy van-e folt az ablakon, vagy esetleg gyűrött-e a terítő.

A kisbabákról tudni kell, hogy folyamatosan ingerkereső üzemmódban „működnek”, ha lehet ezt így mondani, tehát a túl sok inger inkább csak zavarja őket és sokkal, de sokkal nyűgösebbek lesznek tőle. Náluk érvényes a kevesebb néha több szabály, így nem is érdemes őket fárasztani a túl fényes karácsonyfával és a csillagszórókkal meg minden egyébbel, mert úgysem fogja őket érdekelni. Azonban, ha már kicsit nagyobb a pici, tehát már 1-2 éves, akkor már őt is be lehet vonni az előkészületekbe.

Persze ne várd el a kicsitől, hogy egyből mindent magától meg fog majd csinálni, hiszen a kisgyerekek folyamatosan tanulnak mindent, így a karácsonyi előkészületeket és az ünnephez tartozó hagyományokat is folyamatosan meg kell szoknia, egyről a kettőre nem fog menni semmi, ezzel legyél tisztában. Amikor már kicsit nagyobb a gyermek, akkor már elkezd majd érdeklődni a karácsonyfa után, és a fa díszítése is örömöt fog neki jelenteni, de előtte ne is próbálkozz semmi ilyennel, mert nem fogja érdekelni.

Minél nagyobb a gyermek, annál jobban érdeklődik az új dolgok iránt.

Hol a hiba?

Hol a hiba?

Tudom, ez sok szülő számára egyértelmű kellene, hogy legyen, de ugyanúgy, mint másnál, itt is észrevehetőek a lelki okok.

Számomra is világos, hogy nem kell magyarázni senkinek, hogy egy csecsemőtől ne várja el senki, hogy karácsonykor már az ünnepi dalokat fogja énekelni, viszont sokszor a szülők a kicsit idősebb gyerekektől is túl sok mindent várnak el a karácsonnyal kapcsolatban.

Nem kell ehhez sokat agyalni, hogy rájöjjünk, ez miért van.

Felesleges stresszelni

Sok szülő azért van annyira rástresszelve a tökéletes karácsonyra, mert a saját szorongásaikat és irracionális elvárásaikat próbálják rávetíteni a gyerekre. Nem a gyerekkel van tehát probléma, hanem sokkal inkább a szülővel.
Sok a stressz, a munka, mindig aggódik az anyagiak miatt, ami feszültséget és veszekedést eredményez a családban, azonban az ünnepek közeledtével gyorsan megváltozik minden és szeretné a külvilágnak azt mutatni, hogy márpedig náluk minden teljesen rendben van.
Ismerős?
Szerintem neked is van legalább egy olyan ismerősöd, akiről tudod, hogy családon belül a feleségével vagy a férjével mindig egymást nyúzzák a sok butaságukkal és felesleges veszekedésekkel, aztán az ünnepekkor már egymás karjaiban, tökéletes karácsonyfával és szépen felöltöztetett gyermekükkel köszöntik a telepakolt asztalnál a családot, miközben tudják, hogy jövő hónapban kétszer kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk.
A tökéletes karácsony és az ilyesmi mind-mind csak felnőtt stresszelés.
A gyereknek bőven elég, ha együtt a család, ott van mindenki, van egy kis süti meg játék és egész nap vigyorogni fog.

„Most akkor mit csináljak?”

Most biztos, téged is elbizonytalanítottalak, és már azt sem tudod, mit és hogyan kellene csinálnod, hogy a karácsony átvészelhető legyen számotokra is felesleges hisztik és sírás nélkül.
Ne aggódj, a cél nem ez, csupán mindenkit szeretnék rávezetni, hogy a gyerekek nem olyanok, mint a felnőttek, és nem szükséges túlmeditálni a karácsonyt sem.
Felvetődik a kérdés, hogy mit kell akkor tennie a szülőnek?
Azt mindenképp érdemes magadban is letisztázni, hogy a baba megszületése után nem lesz már meg a megszokott menetrend, tehát nem fogtok tudni rokonokat látogatni és mindenkinél karácsonyozni.
Ha mégis úgy döntötök, hogy legalább a nagyszülőkhöz elmentek, akkor is figyeljetek arra, hogy a baba napi rutinjai, a megszokott napirendje ne boruljon fel.
Ütemezzétek akkor úgy a családlátogatást, hogy egyik nap ott vagytok a rokonoknál, a másik nap viszont már otthon vagytok, és nem mászkáltok el folyamatosan napokon keresztül, mert az a picit is megviseli.
Viszont nem szabad, hogy felboruljon a napi rutin, vagyis ügyelj arra, hogy a kicsi a megszokott időpontokban egyen és aludjon, és mindig a megfelelő időpontban este kerüljön ágyba is.
Fontos, hogy a baba ugyanúgy lehetőséget kapjon a pihenésre, hiszen ő is lehet ugyanúgy feszült és nyűgös, mint a felnőttek.
Őt is zavarja a folyamatos tömeg és nyüzsgés, és beszélgetés, zajongás, így ha lehet, még napközben is kicsit vidd ki őt a szabad levegőre, amit egyébként megtehetsz úgy is, ha beteszed a picit a babakocsiba és sétáltok egy kicsit közösen.
Én ezt a multifunkciós babakocsit használom, ugyanis ezt kaptuk a családtól karácsonyra, erről is olvashatsz az oldalon.

Most akkor mit csináljak

Nem is olyan nehéz ez

Nem is olyan nehéz ez

Ha odafigyelsz néhány dologra és nem csak azzal foglalkozol, hogy karácsony van, hanem azzal is, hogy közben ott van egy kisbaba is, akinek szintén igényei vannak, akkor hidd el, hogy neked is és neki is szuper karácsonya lesz.

Nem kell sok minden egy kisbabának és egy kisgyereknek, felesleges fáradoznod az agyondíszített, drága karácsonyfával és a 10 fogásos vacsorával, mert neki aztán teljesen mindegy, hogy néz ki a fa vagy, hogy mit esznek a felnőttek.
Élvezzétek az együtt töltött perceket, a többi pedig úgyis magától alakul!