A kávé megnyitja az elménket

Ha valaki ismer, az nagyon jól tudja, hogy az összes napomat egy kávézóban kezdem. Nem otthon a saját kis konyhámban, hanem egy olyan helyen, ahol professzionális kiszolgálás mellett minőségi, ellenőrzött kávét kortyolgathatok. Mindezt úgy, hogy közben megfigyelem az embereket.

A nagymamám mondta mindig nekem, hogy felemelt fejjel járjak, hiszen másképpen nem látom a világot. Figyeljek, mert abból tanulok. Így alakult ki az én kis rutinom. Mivel a napi nyolcórás irodai munka során sok mindent nem tudok csinálni, hiszen a munkatársaimat évek óta ismerem, ezért döntöttem egy kávézó mellett.

Nagyon érdekes látni ilyenkor az embereket. Nem viselnek álarcot, teljesen magukat adják, hiszen nem tudják, hogy valaki éppen megfigyeli, tanulmányozza őket. Nem egy esetben még hasznos információhoz is jutottam. Két barátnő a mellettem lévő asztalnál egy latte és egy tea felett arról beszélt, hogy mostanában hol lesznek a legnagyobb leárazások az áruházban. Én nem tudtam az akciókról, ezért rendkívül jól jött, hogy meghallottam ezt a kis információmorzsát. Az azt követő hétvégén több szatyorral távoztam a boltokból.

A páromat is így ismertem meg. Az egyik ilyen reggelen nem vittem magammal könyvet, és éppen egy americanót kortyolgattam, amikor teljesen elbambultam. Semmilyen gondolat nem cikázott a fejemben, csak néztem magam elé, és élveztem a pillanatot. Azonban egy srác azt hitte, hogy őt nézem, ezért odajött hozzám, hogy csatlakozzon mellém. Természetesen jót derültünk rajta, miután bevallottam neki az igazat, de úgy látszik, hogy nem bánta meg, mert már két éve alkotunk egy párt.

A másik ilyen alkalom pedig a sorban állás közben történt. Két öltönyös férfi állt előttem, akik heves vitában voltak egy témával kapcsolatban. Eleinte nem is figyeltem rájuk, mert lekötött az aznapi kávém kiválasztása. Nem tudtam dönteni, hogy igyak egy espresso tonicot, ami abban a melegben tökéletes hűsítő opciónak tűnt, vagy matcha lattézzak. Legszívesebben mindkettőt egyszerre ittam volna, hiszen a kedvenc italaim közé tartoztak.

Majd egy váratlan pillanatban megütötte a fülemet az a kifejezés, hogy nyílt végű pénzügyi lízing. A barátom is említette múltkor, ezért is kaptam fel a fejem rá. Az előttem állók egy cég nevet is említettek. A FLOTTAUTO Lízing cégautókkal és flottakezeléssel foglalkozik, és ennek a weboldalán találtak rá erre a fogalomra. Pro és kontra érveket hoztak fel egymásnak.

Mint megtudtam, ha egy cég autót szeretne lízingelni, akkor két nagy csoport közül tud választani, és azon belül is három lehetőség áll a rendelkezésére. Az első az operatív lízing, azaz a tartós bérlet. Ebben az esetben a gépkocsi tulajdonjoga a lízingbeadóé marad a szerződés végén. A FlOTTAUTO Lízing is ezzel foglalkozik. A második a zárt végű pénzügyi lízing. Ez azt jelenti, hogy már a szerződés megkötésekor meghatározott, hogy az autó tulajdonjoga a szerződésé végén a lízingbevevőhöz kerül. A harmadik pedig a nyílt végű pénzügyi lízing, amely során a szerződés lejártakor a lízingbevevőnek többek között elővásárlási és vevőkijelölési joga van, tehát nincs előre meghatározva, hogy pontosan kié lesz a kocsi tulajdonjoga.

Mindhárom lehetőség hivatalos, és teljesen legális, azonban az más kérdés, hogy az utolsó opciónál az adózás során több kérdés is felmerül. De természetesen vannak előnyei is. Míg a zárt végű lízing termékbeszerzésnek minősül, addig a nyílt szolgáltatásnak, így az áfa levonható belőle. Nem beszélve arról, hogy az operatív lízinggel szemben itt van arra lehetőség, hogy az autó a lízingbevevőhöz kerüljön. Illetve az előbbinél egy várható piaci értékkel kell számolni az autó maradványértékének megállapításakor, addig a nyílt végűnél egy képzett érték lesz, ami akár a beszerzési érték 15-20 százaléka.

Összefoglalva ezt úgy kell értelmezni, hogyha egy cég autót lízingel, akkor a havidíjak után levonható az áfa, és a végén a piaci ár töredékéért hozzá tud jutni a gépjárműhöz. Azonban fontos kiemelni, hogy az áfa csak annak arányában igényelhető vissza, hogy mennyit használtuk a cég céljaira az autót, amit a pontosan vezetett útnyilvántartással lehet meghatározni.

A lízingszerződés lejártakor három eshetőség történhet. Az egyik, hogy hagyjuk, hogy az autó a lízingbeadónál maradjon. A másik opció, hogy lízingbevevőként megvesszük a gépjárművet a piaci értéknél jóval alacsonyabb áron. A harmadik választásunk pedig lehet az, hogy kijelölünk egy harmadik felet, aki hasonló feltételek mellett megvásárolja a kocsit. Mindhárom egy teljesen legális folyamat.

A probléma a NAV-nál kezdődik. Egy nagyon fontos tételmondat létezik, amelyet az adóhatóság szeret betartatni. Áru, termék, szolgáltatás csak piaci áron cserélhet gazdát. Viszont ez a nyílt végű pénzügyi lízing esetében sérül. Vegyük úgy, hogy egy autó 3 millió forintba kerülne, viszont ezzel a szerződéssel akár 500.000 forintért is elviheti a lízingbevevő.

Nem törvénytelen, mégis van bökkenő benne. A nyílt végű lízing magába foglalja a zárt és az operatív lízing előnyeit, ami az adózást és az autó végső tulajdonjogát illeti. Viszont pont emiatt gondolhatja az adóhatóság, hogy egy tudatos adóelkerülésről van szó. Az ellenőr azt gondolhatja, hogy végig arra játszott a lízingbevevő, hogy alacsony áron vegye meg azt a gépjárművet. És ilyenkor még a szerződésre se tudunk hivatkozni, mivel a másik alapelv, ami szintén tételmondatként van feltüntetve, hogy a szerződést a tartalma alapján ítélik meg, és nem a megnevezése számít. Tehát, ha a nyílt végű pénzügyi lízing szerződését zártnak tekinti a NAV, akkor egy teljes átvizsgálást is kérhet a könyvelésben, és még büntetést is kiszabhat az áfa-val való játszadozás miatt.

Viszont, ha élünk a korábban említett lehetőséggel, hogy kijelölünk egy harmadik felet, akkor se biztos, hogy jól járunk. Igaz, hogy nem mi vesszük meg az autót, de az adóhatóság feltételezheti, hogy közvetítőként részt vettünk benne. Az alacsonyabb ár alacsonyabb áfát jelent, és a NAV pillanatok alatt utána tud járni egy gépjármű valós értékének.

A FLOTTAUTO Lízing nem foglalkozik nyílt végű pénzügyi lízinggel. Egyrészről engedéllyel bíró hitelintézetnek, pénzügyi vállalkozásnak kellene lenniük, illetve nem akarják kockázatnak kitenni az ügyfeleket. A nyílt végűnél egy olyan felület van, amelyen a NAV bármikor fogást találhat.

A két férfi még a kávé kikérésének és elkészítésének ideje között is vitatkozott. Az egyik hevesen mutatta a telefonján a FLOTTAUTO weboldalát. Részletesen magyarázta, hogy nemcsak a nyílt végű pénzügyi lízingről lehet olvasni, hanem részletes információt lehet meg tudni a tartós bérletről, a hitelről, a flottakezelésről, sőt még azt is hallottam, hogy blogon keresztül érdekes témák is felbukkannak. A kapcsolat fül alatt pedig a cég ügyintézőit és azoknak az elérhetőségeit is megtaláljuk.

Mire sorra kerültem már mindent tudtam a nyílt végű pénzügyi lízingről. Sőt, még azt is sikerült eldöntettem, hogy az aznapi kávém egy doppio lesz.