Kávézás közben fájdalom nyílalt a fogamba

A kedvenc kávézónkban voltam a testvéremmel a városban. Mióta elköltözött Budapestről, azóta viszonylag ritkán találkozunk sajnos, de akármennyi időre is jön vissza, ebbe a kávéházba minden alkalommal betérünk, legalább egy félórára.

Ez egy nagyon kellemes és hangulatos hely. A díszlettek és a színek is tökéletesen illenek egy kávéházhoz. Na persze a lényeg nem ezen van, hanem a finomabbnál finomabb kávékon!

Itt aztán megtalálunk mindent. Én általában a hagyományos kapucsínót szoktam választani, de a nővérem mindig szeret valamilyen extra kávét kérni magának. Az alkoholos ír kávé a kedvence, de legutóbb kipróbált egy olyan fajtát, amihez valamilyen nagyon különleges fűszerkeveréket is hozzáadtak. Már az illata is mennyei volt.

Persze ebben a kávéházban mindig finom illatokat lehet érezni. Egyszerűen imádom, mikor megcsapja az orromat, rögtön, ahogy belépek az ajtón.

Most pár napja iszonyatosan nagy volt a meleg, ezért kitaláltam, hogy valamilyen jegeskávét fogok rendelni magamnak. Ne gondoljátok, hogy ezen a helyen jegeskávéból csak egy van! Az itallapon két oldalon keresztül voltak felsorolva a jegeskávék, így eltartott egy ideig, amíg sikerült kiválasztanom azt, amit akartam.

Végül egy olyan változatot választottam ki, aminek narancsos volt az ízesítése. Egy nagy pohárban kaptam meg, és nagyon jól nézett ki. Sok tejszínhab is volt rajta, amit narancsreszelékkel szórtak meg.

Biztosan nagyon finom lett volna, ha meg tudom inni, de nem tudtam.

Az első kortynál iszonyatos fájdalom hasított a fogamba, szóval sürgősen találnom kellett egy olyan fogászatot, ahol gyorsan és biztosan megszüntetik a fájdalmam forrását.

A tesóm gyorsan mutatott is nekem egy weboldalt, amin keresztül egy olyan fogászattal kapcsolatos információk érhetőek el, amiről nagyon jó tapasztalati vannak. Ez az internetes oldal a fogorvosbudapest.info.

gyökérkezelés menete

Mivel megbíztam a véleményében, ezért gyorsan fel is hívtam őket, hogy mihamarabb legyen időpontom. A telefonban elmondtam nekik, hogy eléggé fáj a fogam, és jó lenne, ha a lehető leghamarabb tudnának fogadni engemet.

A telefonban nagyon megértőek voltak velem, és sikerült is találniuk egy időpontot a számomra, ami nem is volt olyan távol.

Amíg várakoztam, volt időm arra, hogy kicsit jobban elmélyedjek a weboldalukban. Találtam itt például egy nagyon jó írást arról, hogy hogyan is zajlik a gyökérkezelés menete. Ez a téma igazán érdekelt, hiszen egy ilyen beavatkozás várt rám is.

Itt tudtam meg, hogy a gyulladásnak az egyik leggyakoribb oka az, hogy a fogszuvasodás már olyan mértékű, hogy a fogbél teljesen védtelenné válik. Ez azért nagy probléma, mert a fogbélben találhatóak meg az erek és az idegek. Mivel a nyálunkban található oldott anyagok könnyedén bejutnak fogbélbe, ezért fájdalmat fogunk érezni.

A másik gyakori ok a fogágybetegség, ami szintén elviselhetetlen fájdalommal tud járni.

Bizonyos esetekben sajnos elkerülhetetlen, hogy a fogat kihúzzák, én azonban reménykedtem, hogy elég lesz egy gyökérkezelés is.

A gyökérkezelés menete több folyamatból tevődik össze. Minden azzal kezdődik, hogy a problémás fogat megnyitják és kitisztítják. Erre van egy szakmai szó is, a trepanálás.

Innentől kezdve minden azon múlik, hogy mennyire hatásos a helyi érzéstelenítés. Ha a beteg nem érez fájdalmat, akkor gyakorlatilag rögtön megkezdődhet a gyökérkezelés, aminek a keretében a gyökércsatornákat kitágítják és megtisztítják.

Sajnos azonban néha előfordulhat az is, hogy a fájdalom olyan nagy, hogy előtte meg kell nyugtatni a fogat, és csak egy következő alkalommal kezdhetnek el foglalkozni a foggyökérrel.

A gyökérkezelést követően a fogban kialakul egy üres rész, amit gyógyszerrel kitöltenek. Miután teljesen megszűnt a fájdalom, a gyógyszer kicserélik egy töméssel.

Néha előfordulhat, hogy a gyógyszert többször is ki kell cserélni, mielőtt bekerülhetne a végleges tömés.

Izgatottan érkeztem meg a rendelőbe, ahol azonnal fogadtak is engem, és hozzá is láttak a munkához. Szerencsére a sima érzéstelenítés is elég volt, így a gyökérkezelés rögtön megkezdődhet azt követően, hogy felnyitották a fogamat. Ezután bele került a gyógyszer is.

Később vissza kellett mennem, hogy leellenőrizzék, hogy mennyire volt hatásos a beavatkozás. Mindent rendben találtak, ezért a gyógyszert kicserélhették a végleges tömésre.

Elmondhatom, hogy végig érezhető volt tőlük a professzionális hozzáállás. Végig azt éreztem, hogy én nem csak egy beteg vagyok a sok közül, hanem egy kiemelten fontos ügyfél.

A fogorvos részletesen beavatott engem a gyökérkezelés menetébe, így pontosan tudtam, hogy éppen mi történik. Ez nagyban segített nekem abban, hogy kevésbé féljek ettől a beavatkozástól.

A fogamban azóta sem érzek semmilyen fájdalmat, ami nem is csoda, figyelembe véve az orvos szakértelmét és hozzáértését. Nem is tudom mi lett volna, ha a nővérem nem ajánlja nekem ezt a kiváló fogászati rendelőt.

Ha a jövőben fájdalmat éreznétek a fogatokban, azt tanácsolom nektek, hogy ti is hozzájuk menjetek majd el.